top of page
Search
  • kamnarasyn

Jaký druh topidla zvolit do vašeho bydlení?

Updated: Jan 11, 2023


Předtím, než vám navrhneme stavbu na míru, musíme správně zvolit druh stavby, která bude nejlépe odpovídat vašim potřebám. Povězme si proto něco málo o kamnech, sporáku a krbu.


Kachlová kamna jsou individuálně stavěná díla, primárně určená k vytápění prostoru. Jsou vysoce účinné a šetrné k životnímu prostředí, ale také dražší než standardizované krby. Lze je použít pro komplexní vytápění domu. Náběh je v hodinách a po poměrně dlouhém nahřívání je i dlouhá fáze výdrže (sálání) tepla.


kachlova-kamna-lahvove-yelena
Kachlová kamna


Krbová kamna jsou jen krby, které vypadají jako kachlová kamna, ale jsou průmyslově vyráběny a nejsou originálním dílem. Mají minimální akumulaci tepla a nižší účinnost než kachlová kamna.


Sporák nabízí možnost vaření, pečení, sušení, ohřevu vody a navíc příjemně vytápí kuchyni a přilehlé prostory. Často muže byt jeho součástí také plocha na ležení. Je levnější než kachlová kamna, ale také méně účinné a šetrné k životnímu prostředí. Mají rychlý náběh tepla a krátkou fázi výdrže tepla.

(Často dostáváme požadavek realizovat “kamna na vaření” nebo “kamna, na kterých se da vařit”. Správné pojmenování je tedy sporák.)



kachlovy-sporak
Kachlovy sporák


Krby jsou dražší než sporáky, ale mají lepší účinnost a akumulaci tepla. Jsou vhodné pro vytápění menších prostor a pro zvýšení atmosféry v místnosti. Krb může být dobrým kompromisem v případě nedostatku prostoru pro stavbu kachlových kamen.



Stavba-krbu-na-miru
Krb


Všechna tato zařízení pro vytápění jsou dostupná v různých stylech a designech, takže si můžete vybrat taková, která nejlépe zapadne do interiéru vaší domácnosti.

46 views0 comments
bottom of page